Slaap jij wel genoeg?
Dat is de vraag voor velen.Veel mensen onderschatten hoeveel slaap eigenlijk nodig is om optimaal te kunnen functioneren. De een zegt dat ze met vijf uur slaap prima kunnen functioneren, terwijl de ander echt zijn bed niet uit te branden is met minder dan acht uur slaap. Toch heeft iedereen wel een bepaalde hoeveelheid slaap nodig en je leeftijd kan je precies vertellen hoeveel dat voor jou is.
Slaaptekort
Een slaaptekort is verre van ideaal. Het kan zelfs hele nare gevolgen hebben voor je lijf. Je kunt er gestresst van raken, maar ook neerslachtig en somber. Daarbij wordt een slaaptekort ook in verband gebracht met hartfalen, een te hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, beroertes, diabetes Ă©n overgewicht. Dat zijn dingen die je absoluut niet wil, dus het is zeker zaak om genoeg slaap te krijgen, maar hoeveel is nou eigenlijk genoeg? Per levensfase zijn er verschillen in de hoeveelheid slaap. Zo heeft een baby veel meer slaap nodig dan een volwassene.
Kun je slaap inhalen?
Ja, maar niet zoals veel mensen denken. Uitslapen heeft bijvoorbeeld helemaal geen zin. Gemiste slaap kun je enkel inhalen door vroeg op bed te gaan. Had je moeder dus toch gelijk toen ze zei dat de uren voor 12 uur dubbel telden! Benieuwd hoeveel slaap jij nodig hebt? Lees het hieronder.
Hoeveel slaap heb jij nodig?
Hoeveel slaap je gemiddeld nodig hebt, is afhankelijk van hoe oud je bent. In elke levensfase heb je een andere slaapbehoefte. Kijk dus goed naar je leeftijd en welk slaapritme hier het beste bij past.
1. Baby
- 1 – 4 weken: 15 – 17 uur slaap per dag/etmaal
- 1 – 4 maanden: 14 – 15 uur slaap per dag
- 4 – 12 maanden: 14 – 15 uur slaap per dag.
Baby’s slapen het grootste deel van de dag. Hun slaap-waakritme is in het begin nog niet ontwikkeld, waardoor ze slapen wanneer ze moe zijn – ook overdag. Naarmate ze ouder worden, worden de dutjes overdag minder en begint het slaap-waakritme zich te ontwikkelen.
2. Dreumes, peuter, kleuter
- 1 – 3 jaar: 12 – 14 uur slaap per dag/etmaal
- 3 – 6 jaar: 10 – 12 uur slaap per dag/etmaal.
Peuters en kleuters doen vaak nog één middagdutje overdag, die steeds korter wordt als ze ouder worden. Gemiddeld gaan ze rond 7 uur naar bed en worden ze rond 8 uur weer wakker. Ze slapen ’s nachts dan dus meer dan 11 uur!
3. Schoolkinderen
- 6 – 12 jaar: 10 – 11 uur slaap per dag/etmaal.
Schoolgaande kinderen moeten ontzettend veel indrukken verwerken. Ze spelen met vriendjes, gaan naar school en maken opdrachten. Een goede nachtrust is belangrijk om alle indrukken te verwerken en goed tot rust te komen.
4. Pubers
- 12 – 18 jaar: 8 – 10 uur slaap per dag/etmaal.
Pubers hebben veel slaap nodig, zo’n 9 uur per nacht. Dit is goed voor hun schoolprestaties en groeiproces.
5. Volwassene
- 18 jaar en ouder: 7 – 8 uur slaap per dag/etmaal.
Volwassen hebben zo’n 8 uur slaap nodig, gemiddeld genomen dan. Sommige volwassenen hebben namelijk aan 6 uur slaap genoeg, terwijl anderen écht 10 uur moeten slapen.
6. Senioren
- 60 jaar en ouder: 6-7 uur slaap per dag/etmaal.
Als je ouder wordt hoef je vaak minder indrukken te verwerken. Het groeiproces is gestopt en het leven wordt wat langzamer. Daarom kunnen senioren gemiddeld met zo’n 6 uur slaap door.